Sommarens sista sommarhälsning får vi från Tina Sandberg: om att behålla en viktig upplevelse för sig själv. Läs texten nedan. Nästa söndag kl 10 blir det fysisk gudstjänst igen i kyrkan med Marianne och Christer Andréas. Vi sänder också live på Facebook.

När jag läste teologi i Örebro på 1990-talet hade vi väldigt kloka lärare. En av dem sa (profetiskt!):

”Ni måste inte berätta om allt ni är med om, behåll några Gudsupplevelser för er själva. Det sköra och det vackra kan gå sönder om ni delar det för snabbt och därmed pratar sönder er upplevelse och erfarenhet. ”

Något i den stilen var det. Jag minns inte exakt hur han uttryckte sig, men kärnan i det han sa har fastnat hos mig.

Han måste ha talat av egen erfarenhet. Det är frestande att använda sig av egna upplevelser och insikter om Gud och om livet i predikningar och andakter eller när vi vill dela något av tron med andra människor. På den tiden, då jag studerade i Örebro, hade vi inte sociala medier, vi hade knappt en dator. Det var avancerat att kunna skriva ut ett dokument med hålat papper. Att få till en bild eller karta över Paulus missionsresor runt Medelhavet i sitt inlämningsarbete på Missionsskolan, var ju bara så imponerande.


Idag hinner vi knappt vara med om en upplevelse, äta en god middag eller se en fantastisk solnedgång innan den delas på sociala medier. Vad gör det med vår förmåga att vara närvarande i stunden och att hinna reflektera över det vi är med om? Hinner det ta plats och landa i oss?
Det är ju inte något ont i sig – att publikt och online vilja dela med sig av sitt liv och det vi är med om. Men tänk om det finns ett värde av att välja ut några få människor i ett samtal öga mot öga där vi delar livet tillsammans, delar de insikter vi tillägnar oss och de svårigheter vi möter varje dag?

De människor vi vill dela det svåra i livet med, är ofta de som inte är de stora ordens människor. Det är de som utstrålar trygghet och som är ”jordade”. Vi vet på något intuitivt sätt att de har viktiga saker att säga om livet, om tron och om Jesus. De har nådens gåvor nedlagda i sig. De kan dela med sig av kunskapens ord, av kärlek och uppmuntran. De kan se bortom fel och skröpligheter och ser skönheten och förmågorna istället. De kan sitta tysta med oss, ingjuta mod, torka tårar och få oss att orka gå ett stycke till på livets väg.
Om vi delar med oss för snabbt av våra viktiga insikter till människor som egentligen inte är intresserade, inte vill lyssna eller begrunda dessa, tror jag att risken finns att inte heller vi själva lär oss något av det vi är med om.

Det står i Lukas 2:19 att ”Maria gömde och begrundade allt detta i sitt hjärta”. Hedarna däremot berättade för alla som ville lyssna om sina upplevelser ute på ängen. Det var ju inte fel (och det är också en viktig del av det vi kallar julevangeliet). Jag måste erkänna att hade jag sett och hört en änglakör så hade jag nog velat berätta om det på alla möjliga sätt! Men bara det att den lilla noteringen om Maria finns med, kan säga oss något viktigt idag.

Berätta om och dela med dig av dina djupaste erfarenheter när de hunnit mogna och kan vara till hjälp för andra. Våga vara tyst fram till det ögonblicket, och reflektera och meditera över det du varit med om. Allt har sin tid. När dina andliga frukter (gåvor) är mogna att dela med sig av kan de innebära liv för någon annan.

I Första Korinthierbrevet‬ ‭12:4-11‬ står det:

Nådegåvorna är olika, men Anden densamma. Tjänsterna är olika, men Herren densamme. Verksamheterna är olika, men Gud är densamme, han som verkar i allt och överallt. Hos var och en framträder Anden så att den blir till nytta. Den ene får genom Anden gåvan att meddela vishet, den andre kan med samma Andes hjälp meddela kunskap. En får tron genom Anden, en annan genom samma Ande gåvan att bota, en annan får kraft att göra under. En får förmågan att tala profetiskt, en annan att skilja mellan olika andar. En kan tala olika slags tungotal, en annan kan tolka tungotal. Allt detta åstadkommer en och samma Ande genom att fördela sina gåvor på var och en så som den själv vill.

Vilken är din andliga gåva som fått mogna fram?

16 augusti 2020
Av Tina Sandberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s